• Home
  • |
  • De oorsprong van appeltaart

Appeltaart, de ultieme favoriet onder de Nederlanders.

 

De oorsprong van de appeltaart


Het oudst bekende Nederlandse recept voor
appeltaart dateert uit 1514, deze kun je terugvinden in het eerst gedrukte kookboek van Nederland, namelijk “Notabel boecxken van cokeryen”. Het recept was simpel, dit waren de oorspronkelijke ingrediënten: taartdeeg, plakken speciale zachte appels (waarbij de huid en de zaden verwijderd werden) en hetzelfde taartdeeg om de bovenkant mee te bekleden. Ook beveelt het boek verschillende kruiden toe te voegen aan de taart, zoals: kardemom, gember, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel of mace. Daarnaast kon de appeltaart afgewerkt worden met poedersuiker.

 

Maar wist je dat er zelfs nog een oudere versie van appeltaart terug te vinden is in de geschriften van de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer uit 1381? Hierin werden de volgende ingrediënten vermeldt: goede appels, kruiden, vijgen, rozijnen, peren en saffraan om de appeltaartvulling te kleuren. 


Verschillende appeltaarten per land.


In Nederland noemen we het appeltaart, in Frankrijk zeggen ze
“tarte aux pommes”  en in 

Groot-Brittannië spreken ze dan weer van “apple pie”. Maar wat hebben deze taarten nu met elkaar gemeen en hoe kunnen de taarten dan toch zo verschillen? Alle drie de taarten worden gemaakt van dezelfde basis ingrediënten, appels en deeg. Toch verschillen de appeltaarten van elkaar door de verschillende soorten appels die zijn gebruikt maar ook door de opmaak van de taart. Door de diverse appelrassen kunnen de smaken tussen deze taarten iets verschillen.

 

 

Franse Appeltaart

De Franse appeltaart

Ben je in Frankrijk, dan zie je hem waarschijnlijk in iedere boulangerie of restaurant: de Franse tarte aux pommes Deze taart wordt vaak gegeten als een dessert, en is een stuk minder machtig en zoet dan de bij ons bekende Nederlandse appeltaart.

Tarte aux pommes bestaat uit een bladerdeeg bodem, bedekt met een compote van appels. Hierover worden  dun gesneden plakjes in cirkels gelegd, waardoor de bodem bedekt wordt en de taart een mooie decoratie krijgt. Dit gaat de oven in. Nadat de tarte aux pommes uit de oven gaat, wordt het afgestreken met warme abrikozenjam en laten ze het afkoelen. 

 

 

Britse appeltaart

De Britse appeltaart

De bovenkant van de Britse apple pie wordt vaak helemaal bedekt. Voor het deeg van de appeltaart wordt er smout gebruikt. De Britse apple pie wordt vaak gemaakt met Bramley’s seedling appels. Deze appels hebben een mooie balans van zoet tot zuur en een fijne zachtheid als ze worden gekookt. De Britse taart wordt vaak geserveerd met slagroom of custard. In sommige delen van Engeland is het gebruikelijk om kaas toe te voegen aan de appeltaart.

 

 

Amerikaanse appeltaart

De Amerikaanse appeltaart

De Amerikaanse appeltaart heeft een soort deksel en is wat minder zoet van smaak. Dit komt doordat er in de Amerikaanse variant geen suiker wordt toegevoegd. Hierdoor komt de smaak van de frisse appels beter tot zijn recht. De Britse en Amerikaanse appeltaart hebben eigenlijk best wel wat weg van de oorspronkelijke Nederlandse versie, vind je ook niet?

 

 

Nederlandse appeltaart

De Nederlandse appeltaart

De Nederlandse appeltaart wordt bedekt met deegstrepen. Het deeg wordt vaak gemaakt met roomboter, en de meest gebruikte appels voor een Hollandse appeltaart zijn Goudreinet, Jonagold en Elstar.

 

 

Welke appels zijn het lekkerste voor een appeltaart?


Ze zien er niet alleen allemaal anders uit qua kleur, maar ze verschillen ook erg qua smaak.

Vraag je het aan oma’s dan adviseren ze hoogstwaarschijnlijk de Goudreinet appel. Een Goudreinet is een moesappel, dat betekent dat hij veel vocht bevat en de appel zacht wordt na het bakken. Helaas is de Goudreinet appel niet het hele jaar zo makkelijk te krijgen. Vanaf het najaar is het lastig om aan de appel te komen. Om deze reden vinden wij de Goudreinet geen geschikte appel voor onze heerlijke appeltaart.

Wist je dat de Elstar appel de meest gegeten appel is in Nederland? De Elstar appel is een heerlijke friszoete, sappige appel met een knapperige bite. Ook blijven deze appels een knapperige bite houden na het bakken. Wij vinden de friszoete sappige smaak in combinatie met een knapperige bite de perfecte combinatie voor een lekkere appeltaart om deze reden maken wij gebruik van de Elstar appel in onze appeltaart. 

 

Zin in appeltaart? 


Patisserie Limburgia heeft een heerlijke
appeltaart in het assortiment, bereid met verse Elstar appels, rozijnen, suiker en kaneel. Een appeltaart zoals deze is bedoeld en waar we trots op zijn. 

 

Wil je de deur niet uit maar toch genieten van een heerlijke appeltaart of een van onze andere taarten of vlaaien? Bestel voor 13:00 en leveren het gebak de volgende dag vers en gekoeld aan huis!

 

Toch meer zin in een andere appel variant? 

Probeer dan ook zeker eens onze appel-citroen vlaai of een appelkruimel vlaai. Een heerlijke twist op een klassieker.