• Home
  • |
  • Verschil Limburgse vlaai en Limburgia vlaai

 

 

Wat is het verschil tussen Limburgse vlaaien en de vlaaien van Limburgia?

 

Weet jij de overeenkomst tussen Goudse kaas, champagne en Limburgse vlaaien? Het zijn allemaal streekproducten met de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) van de Europese Commissie. Voor de Limburgse vlaai geldt dit vanaf januari 2024, wat onder andere betekent dat vlaaien buiten Limburg geen ‘Limburgse vlaai’ meer genoemd mogen worden. Maar wat zijn verder eigenlijk de verschillen tussen een Limburgse vlaai en de vlaaien van Limburgia?

 

Wat is een Limburgse vlaai?

Vlaaien zijn er in talloze smaken, soorten en maten. Veel mensen moeten bij de vlaai direct denken aan de provincie Limburg. Toch mogen sinds januari 2024 lang niet alle vlaaien meer als ‘Limburgse vlaai’ aangeduid worden. De eerste en belangrijkste voorwaarde is een duidelijke: de Limburgse vlaai moet in Limburg zijn gemaakt. Maar er zijn meer eisen waar de Limburgse vlaai aan moet voldoen:

  • - De vlaai is tussen de 10 centimeter en 30 centimeter.
  • - De bodem is maximaal 1 centimeter dik en moet gemaakt zijn van gistdeeg.
  • - De vlaai kan als taartpunt uit de hand gegeten worden.
  • - De vlaai weegt tussen 140 gram en 1400 gram (ongeacht de vulling).
  • - De vlaai mag alleen worden gevuld met: fruit (geen ananas of aardbeien), rijst- of griesmeel, crème/pudding of suiker. De vullingen en toplaag worden hierbij steeds meegebakken met de taart.
  • - Er mag geen slagroom op de vlaai zitten.
  • - Per 1 kilogram bloem bevat het deeg minimaal 300 gram vetstof, 350 gram vloeistof (melk of water), 50 gram suiker, 30 gram gist (of hetzelfde in vloeibare/droge gist) en maximaal 20 gram zout. Een ei kan als mogelijkheid toegevoegd      worden.
  • - De vlaai mag niet diepgevroren worden na het bakken, de fruitvulling wel.

 

Voldoet de vlaai niet aan één van de bovenstaande voorwaarden? Dan is het per definitie geen Limburgse vlaai. 

 

Wat zijn de verschillen tussen onze vlaaien en de Limburgse vlaai?

De meeste vlaaien van Limburgia zijn gemaakt op een zachte roombodem. Deze vlaaien met roombodem zijn vrijwel identiek aan de Limburgse vlaai. Toch is er één belangrijk verschil: onze vlaaien worden gebakken in het Brabantse Haps, terwijl Limburgse vlaaien in Limburg worden gemaakt.

Zijn er verder dan helemaal geen verschillen te ontdekken tussen de vlaaien van Limburgia en de vlaaien van Limburgs grondgebied? Nou, eigenlijk niet. Sterker nog: zowel in smaak als in uiterlijk zijn de vlaaien nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Los van de naam en de plek waar het gemaakt wordt, zit er dus eigenlijk geen verschil tussen de Limburgse vlaai en de vlaai van Limburgia.

 

Wil je een echt Limburgse vlaai bestellen? Dan doe je dit vanaf januari 2024 dus niet meer bij Limburgia. Aan de andere kant: heb je nu bijvoorbeeld wel zin in een vlaai met een lekkere aardbeienvulling of een toefje slagroom? Met de vlaaien van Limburgia kunnen we - in tegenstelling tot de Limburgse vlaaien - alle kanten op!