Wat maakt een red velvet cake zo populair?

 

De laatste jaren is onze liefde voor de red velvet cake ontwikkeld, we eten het massaal in verschillende varianten denk aan red velvet taart maar ook red velvet vlaai, cakes of pepernoten. Maar waarom zijn wij met z'n allen zo gek op red velvet taarten en vlaaien?

red velvet cake

 

Waar komt Red velvet vandaan?

 

Echte bekendheid ontstond pas rond 1990 in Amerika, na deze bekendheid is het langzaam overgewaaid naar Europa. De exacte oorsprong is lastig te achterhalen en dan ook niet bekend. Wat we wel weten is dat de bekende red velvet taart  al veel eerder geserveerd werd namelijk in het jaar 1920 bij het Waldorf Astoria Hotel in New York. Maar we kunnen nog een stukje verder de tijd ingaan want rond 1800 werden de eerste velvet cakes bedacht en gebakken. De massale bekendheid heeft dus lang op zich moeten wachten! 

 

 

Waar komt de rode kleur van een red velvet cake vandaan?

 

De kleur van de red velvet cake ontstaan uit een reactie tussen verschillende ingrediënten. Door middel van cacaopoeder samen met karnemelk of azijn aan de cake toe te voegen werden de eiwitten in het bloem afgebroken. Door het zuur in de karnemelk of de azijn en samen met het niet gealkaliseerde cacaopoeder ontstond er dus een reactie en kleurde de cake rood.

Tegenwoordig wordt deze mooie rode kleur van de taart op een andere manier gecreëerd, dit namelijk door het toevoegen van een bietenextract of rode kleurstof.

 

 

Waar smaakt red velvet naar?

 

De smaak red velvet, tja eigenlijk is het geen specifieke smaak maar juist een naam! De naam red velvet is namelijk te danken aan de fluweelzachte textuur die de cake kreeg door het mixen van de karnemelk of azijn met de cacao. Samen met de rode kleur maakt het dan ook red velvet. 

Ondanks dat red velvet een benaming is kunnen we er wel een smaak aan koppelen. Het heeft een lichte chocoladesmaak en de witte vulling / topping is meestal een roomkaas of witte chocolade.

Na het lezen van deze blog zin in een heerlijke Red velvet cake? 
Wij hebben de allerlekkerste red velvet taart! Bestel hem vandaag voor 13:00 en we bezorgen hem morgen bij jou thuis.