• Home
  • |
  • Welke soorten vlaaibodems zijn er?

 

Een vlaaibodem is de basis voor iedere vlaai!

 

Bij Patisserie Limburgia maken we gebruik van 3 verschillende vlaaibodems: de roombodem, de wener bodem en een korst bodem. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze bodems?

 

De roombodem

 

De roombodem heeft een platte bodem met opstaande randen, die rijkelijk versierd en gevuld wordt. Een roombodem is meestal een zoete gistdeeg, hierdoor lijkt het deeg op een brooddeeg. Na het rijzen van het deeg wordt het deeg gevuld met een lekkere vulling. Deze vulling kan een fruitvulling zijn, denk bijvoorbeeld aan onze rastervlaaien, een rijstvulling zoals onze rijstevlaai, of met een vulling van banketbakkersroom. De banketbakkersroom wordt meegebakken met de roombodem. Nadat de roombodem gebakken is laten we deze afkoelen en bewerken we de bodem met verschillende smaken door een bavaroise. Hierdoor heeft iedere vlaai een unieke smaaksensatie, denk bijvoorbeeld aan onze Zwitserse room vlaai, of de bosvruchten yoghurt!

Zwitserse room vlaai

 

De Wener bodem

 

Een bodem van koekjesdeeg!

 

Wenerdeeg wordt gebruikt om een stevige korst te maken. Meestal gaat er in deze wenerbodem een zachtere vulling. Wenerdeeg bestaat uit bloem, boter en eieren met suiker en wat zout. Ook kan aan het deeg wat bakpoeder toegevoegd. Wenerdeeg wordt ook wel eens 1-2-3 deeg genoemd. Dit komt door de simpele hoofdingrediënten. Op deze wenerbodem hebben wij verschillende manieren om iedere vlaai een unieke en andere smaak te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Slagroomvlaai of de Monchou kersen! Liever een frissere vlaai? Dan is de Aardbei bavaroise perfect.

 

monchou kersenvlaai

 

Korstbodem

 

Een echte luxe vlaaibodem! De bodem is een hard bladerdeeg waarop de buitenkant gesuikerd is en de binnenkant wordt ingestreken met een heel dun laagje chocolade. De laagjes bladerdeeg vormen als ze uit de oven komen een bros en knapperig deeg. De bodems worden eerst gebakken en na het bakken wordt de bodem gevuld met een zachte vulling, bijvoorbeeld banketbakkersroom, en wordt de vlaai afgewerkt tot een heerlijk eindproduct.

 

Iedere krokante vlaai bodem heeft een unieke smaak. Gek op tompoucen? Probeer dan zeker eens de Tompouce vlaai! Liever een oude klassieker? Dan is de Mozart vlaai zeker het proberen waard! Droom je graag weg bij ieder hapje? Dat komt vast goed met onze zonnige  Spaanse Abrikozen variant! 

 

Spaanse Kersen op korst